diumenge, 4 de novembre del 2012

Com ens poden ajudar les TIC en la comunicació escola-família?


Partint de la idea de la importància de la comunicació escola i família, ens trobem amb la reflexió de si les TIC poden ajudar en aquesta comunicació i com. Després de la meva experiència amb l’eina blogger i d’haver realitzat algunes incursions en alguns centres, podria afirmar, que en efecte, les TIC ens poden ajudar en la comunicació entre escola i família. Per tant, el bloc és una de les eines més utilitzades per aquesta comunicació bidireccional.

En internet, podem trobar un gran nombre d’escoles que utilitzen els blocs com a mitjà de comunicació entre l’escola i la famíia. Els mestres expliquen les activitats que es realitzen mitjançant fotos, vídeos, etc. I les famílies, tant sol fent un clic, poden accedir a aquesta informació des de casa. Es podria afirmar, que aquesta eina és còmoda, fàcil d’utilitzar i accessible per a tothom.

Ben és cert, que la creació d’un bloc com a eina de comunicació requereix un treball per al mestre, ja que ha d’aprendre com utilitzar aquesta eina dedicant bastant temps, i a més a més, s’ha d’ensenyar el seu maneig als infants i a les famílies.

En el cas dels nens, el mestre ha d’ensenyar-lis com utilitzar aquesta eina, per tal de que ells també ensenyin a les famílies com utilitzar-la. Es tracta d’una alfabetització informàtica de les famílies per a aconseguir que siguin capaces d’utilitzar aquesta eina.

El mestre haurà de realitzar alguna reunió amb les famílies per tal d’explicar l’objectiu d’utilitzar aquesta eina i mostrar els resultats. Es tracta d’una forma molt positiva d’integrar a les famílies al dia a dia de l’escola permetent que puguin veure què estan fent els seus fills.

Com a exemple, tenim un vídeo de una escola de Sevilla que mostra com treballant per projectes, estan creant un bloc i impliquen a les famílies. En aquest projecte participen les mestres, els alumnes i les famílies. Aquesta eina els permetrà accedir a uns continguts que podran compartir. També s’explica les fases del projecte i l’avaluació. Resulta molt interessant de veure una aplicació real d’aquesta forma de comunicació.

Altres possibilitats de comunicació utilitzant les TIC, les podem trobar a les xarxes socials que permeten un contacte directe entre el centre, aula i famílies. Recomano la lectura de l’article: “Las TIC como estrategia para fortalecer el vínculofamilia-escuela”, en el qual es parla de les possibilitats de les TIC per a la comunicació família i escola.

Malgrat les possibilitats que ens ofereixen les TIC, no hem d’oblidar que la comunicació i les relacions personals, necessiten d’un factor més directe, cara a cara, és a dir, no hem de perdre el contacte més directe amb les famílies, ja que ens ajuda a valorar i conèixer altres aspectes que es perden utilitzant les TIC. Penso que són una forma molt positiva de comunicació i que complementen la tradicional de reunions, trobades  o activitats però no la poden substituir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada