diumenge, 4 de novembre del 2012

Vídeo: La competència digital dels professors (Jordi Adell).


En aquesta conferència, en Jordi Adell explica que el procés d’adquisició de competències digitals necessita de bastant temps, entre 3 i 5 anys i que consta de 5 fases. Aquestes són les següents:

1-      Fase d’accés: es realitza un ús bàsic de la tecnologia.

2-      Fase d’adopció: s’utilitzen les noves eines per a fer el que es feia abans.

3-      Fase d’adaptació: es comencen a utilitzar les noves aplicacions.

4-      Fase d’apropiació: s’utilitzen noves formes de treballar amb la tecnologia.

5-      Fase d’innovació: es creen noves coses utilitzant eines tecnològiques.

M’ha agradat molt la forma tan clara i realista d’explicar el procés en aquesta conferència a professionals de l’ensenyança. Resulta ben cert, que portar mitjans tecnològics a una escola no implica necessàriament que s’utilitzin. El professorat s’haurà d’implicar molt en el procés de formació i interiorització per a emprar noves eines, a més a més, de la motivació intrínseca dels professionals. Com han dit algunes de les companyes, la motivació personal és imprescindible per a realitzar qualsevol aprenentatge. Una acció imposada, no tindrà mai cap repercussió.  

A més a més, com s’explica en el vídeo, la innovació és un procés molt llarg, i que necessita de fases prèvies de molt de treball, i potser no tots els professionals estan interessats en dedicar el seu temps a aquest procés.

Per això, penso que l’adquisició de la competència digital, ha de néixer del propi professional i de la seva motivació, amb el suport dels mitjans tecnològics necessaris i una formació contínua.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada